depp och pepp

I fredags drog vi på tävling jag och Jaga.
Hon var ÖVERALLT och ingenstans, var jätteivrig på hundar och dofter och kunde inte slappna av.
Lyssnade inte och var allmänt... unghundig.
I princip drog mig in på planen inför platsen och reste sig och gick till hunden bredvid när jag lämnade henne.
Blev så himla förvånad, platsen är ju hennes stabila moment!?
Hon hade börjat nosa en hel del och sen satte sig hunden bredvid upp och då sprang hon dit.
Jag blev så sjukt besviken, förvånad och ledsen men fortsatte de övriga momenten.
Hon gjorde dom, men ofokuserad i fotgående och satte sig inte i en halt, tappade kontakt, låg långt fram i position osv osv.
Nosade som fan i läggande under gång OCH i rutan då hon la sig. Tuggade apporten som ett tuggummi men 10poäng på fjärren (något jag lyckats med uppenbarligen haha).
 
Åkte till Karlskoga BK dagen efter och träffade Alba och Petra och gjorde en tävlingsmässig plats det första vi gjorde.
Hon reste huvudet så fort jag gick ifrån henne så jag gick tillbaka och korrigerade och la om. Lyfte huvudet igen, gick tillbaka och korrigerade och sen låg hon som vanligt.
Så vi la på störning i form av kastande bollar över henne när jag lämnar henne, vilket hon svarade jättebra på.
Allt kände skit bra och som att gårdagen bara var en skitdag och engångsgrej.
 
Så jag åkte och tävlade igår.
Hon var fin på uppvärmningen, körde samma störning som i Karlskoga och hon svarade jättefint.
Men så FORT jag går in på planen så börjar hon dra i kopplet, har fokus på allt förutom mig (går hon in i ett skyddsfack!?) och låg ca 20 sekunder innan hon reste sig och gick till den andra hunden.
Det var så himla nonchalant av henne för hon lyfte huvudet innan och men låg ändå med full kontakt på mig, sen reste hon sig och travade till den andra hunden. När jag kom fram började hon busa med mig, vilket fick mig att fundera på om hon helt enkelt sket i att arbeta och fick tråkigt och då hittade på egna bus.
En gång är ingen gång (därav att jag faktiskt åkte och tävlade igår) men två gånger är ett problem.
 
Så nu blir det inga mer tävlingar på ett bra tag.
Det blir vardagshyfs ett tag - fokus följsamhet och kontakt i stökiga miljöer. Ta tillbaka hennes bortglömda koppelgående och följsamhetsljud pga att jag tappar henne under ingången på planen.
Det går jättebra på BK när jag tränar ingångar, men oftast är det ju inga andra som tränar på BK så det är störningsfritt och jag blir avslappnad.
Samtidigt som jag tränar detta så kommer jag satsa på att träna på olika BK och i olika miljöer (tex parkering, park, mitt på stan osv) och verkligen fokusera på platsen.
Det tråkiga är att hon alltid ligger (det värsta hon gör är att resa på huvudet) på träning, oavsett, så jag vet inte hur jag ska få fram situationen där hon reser sig.
 
Men så är sanningen och jag hatar det.
Hon är 4 år. VARFÖR börjar hon strula nu?
Behöver jag värma upp annorlunda nu, måste jag träna slut på henne inför platsen? Det har jag aldrig kunnat gjort förut pga pip, men jag kanske måste tänka om numera?

Debut i klass 2

Efter att hela veckan ha träningstävlat och kedjat momenten i klass 2 så kändes det GANSKA lugnt att tävla på söndagen.
Hon har gjort momenten hemma klockrent och verkar ha haft god förståelse för kommandon, momentförberedelse och själva momenten.
Vi skulle samlas 12:15 för lottning och när jag ätit frukost och gjort mig iordning så gick jag ut och tränade Jaga en sväng (eftersom hon alltid brukar vara het på morgon/fm och även på BK), hon blev JÄTTETRÖTT efteråt och straxt innan vi skulle åka så la hon sig i soffan och skulle sova.
Så jag fick med mig en övertrött hund till tävlingen och det märktes. Det var mycket pip samtidigt som hon "försökte sova" men kunde inte pga aktivitet.
Lägga henne i bilen hade resulterat i skall och mer aktivitet så jag belönade all passivitet jag kunde hitta.
 
Jag drog start nr 2 (av 2) och på uppvärmningen märkte jag att hon var pipig, trött och ofokuserad.
Hade det vart en träning hemma hade jag låtit henne sova några timmar och försökt senare men nu var det bara att köra.
Jag tappade henne TOTALT mellan momenten och speciellt när jag gick in på planen.
Fick känslan av att hon letade figge på planen för hon betedde sig precis som hemma hos Emma och Jonas och hon var JÄTTE intresserad av domaren (man).
Så fotgåendet var katastrof. Hon försvann ifrån mig, hon tappade kontakten, hon gled fram en bit, hon pep lite osv osv.
Jag var jättenära på att gå av planen men fortsatte.
 
Hon pep innan varje moment (trötthet och för att jag inte kunde hålla ihop henne mellan momenten så hon gick 1m framför/bakom/ifrån mig) men var tyst under själva momenten förutom i fotgåendet.
Läggande under gång var ett snyggt läggande men sen blev det sjukt mycket nos.
Inkallningen var jättefin, bra fart och snyggt avslut.
 
Rutan VAR KLOCKREN!
Vi fick tio poäng på den och det gjorde hela min dag för den var jag nervös över. Men då vet jag att min momentrutin fungerar och att hon VET att hon ska leta upp rutan.
 
Apporten blev det pip innan hon fick kommando, slarvigt gripande och en del tugg.
Hoppet gjorde hon jättefint, förutom pip innan kommando och efter att hon satt sig fot.
 
Fjärren var som läggande, hon ville först inte lägga sig ner ocgh sen började hon toknosa igen, så det blev dubbelkommando på första uppsättandet men de andra skiftena var klockrena! Så det var också kul och där var hon faktiskt helt helt tyst.
Och TROTS att tävlingsledaren visade fel skylt i första skiftet så jag fick tom säga "stå? hon ska väl sitta?" och ändå var Jaga tyst (hon var visserligen upptagen med att nosa haha).
Platsen var sist och hon låg som vanligt, vi fick 10 poäng på det med.
 
Domaren tyckte vi hade en jättefin grund på allt och att hon är rolig att titta på pga het, men att det svåra är att hantera det. Han kom ihåg oss sen förra sommaren och gav oss lite peppande ord och tips.
Fjärrskiftena tyckte han var superfina så det var kul.
 
Vi vann på 159 poäng så det var inte så häftigt och vi blev ju inte godkända men nu i efterhand är jag glad över att detta är vår lägsta nivå, och att hon ÄNDÅ gjorde alla moment så bra som hon gjorde.
Jag måste bara hitta rätt sätt att fånga upp henne när det blir såhär, och kunna läsa av henne på morgonen. Jag borde inte ha tränat henne alls hemma tex.
 
Nästa tävling är på fredag och ikväll ska jag och Rebecca till BK och då ska jag tävlingsträna med fokus mellan momenten tänkte jag.
 
 

amandalundwall

Herregud, det är typ bara hund här.

RSS 2.0