PT för Lena

Igår efter jobbet åkte jag iväg till ÖBK för att möta upp Lena igen.
Det var dags för en till privatträning.
Jaga och jag var ute på en 45 mins promenad innan vi träffade Lena, dels för att jag inte visste hur jag annars skulle fördriva tiden och dels för att Jaga hade spring i benen. Hon fick vara lös en hel del och skötte sig jätte bra.
 
Vi fortsatte träna på följsamheten och vi gjorde som sist, jag värmde upp, gick ner när det kändes bra och ställde upp oss som inför en träning. Sen kommenderade hon mig i linförigheten och sen pratade vi om vad hon såg mot sist.
Hon tyckte det var en väldig skillnad på Jaga sen sist. Dels låste hon inte på Lena på samma sätt, hon tittade en del på uppvärmningen men det var mer "men HEJ!! DU! Där borta, hej!!" och inte den här spända, taggiga blicken hon hade sist.
Lena sa ungefär så här om Jaga igår "sist hade hon på sig en riddarutrustning och idag kom hon i en flanellpyjamas".
Passiviteten var inga problem, hon pep lite ibland men hon höll inte på som sist och hon la sig ner ganska självmant.
Nu hade vi inte samma aktivitet på planen runt omkring oss men de körde ändå lydnadskurs.
 
Det jag ska fortsätta träna på med följsamheten är:
Raksträckorna i följsamheten. Nu försvårar vi från att det hela tiden händer saker (byter håll, varv, halt, osv) till att även raksträckorna ska bli händelserika för det är där jag tappar henne lite. Hon går jätte bra när hon är i arbete men så fort det blir till att "bara åka med" så tappar jag henne. Vi jobbade med tempoväxlingar och skänkelvikningar på raksträckorna.
Och självklart fortsätta med nya miljöer.
 
Sen pratade vi lite om hur jag ska bete mig gång nr 2 som jag tar ut henne från bilen och ska köra.
Där började jag som vanligt, jag började värma upp på parkeringen för att jobba mig ner mot planen men jag tappade henne hela tiden när vi var mot planen. Lena sa att det var som att jaga sa "Men jag VET att träningen sker där nere, vad fan gör vi här uppe?" och det tog en evighet innan jag arbetat oss ner till planen.
Jaga blev jätte trött av det.
Så istället ska jag, gång nr 2 när jag tar ut henne, välja en punkt i gräset som jag ska börja jobba henne på, och innan dess bara gå raka vägen dit. Dock med kontrollerad hund såklart.
För när vi väl kom ner var Jaga så trött att hon inte orkade hålla ihop sig.
 
Sen pratade vi lite om de övriga momenten, jag sa att det jag egentligen inte är nöjd med är ju platsliggningen eftersom Jaga blir orolig vid nya hundar.
Vi pratade lite om hur jag ska göra när jag tränar plats, med eller utan andra hundar och det jag ska tänka på är:
Inte hakan i marken för tillfället (jag kan träna det för sig för att kräva det längre fram när hon är trygg på platsen igen).
Jag ska börja med att stå längre bort och ju längre tiden går (i svårare miljöer där hon behöver stöd från mig) ska jag arbeta mig inåt mot henne. Jag har tänkt tvärtom och det blir ju jätte ologiskt när Lena sa: "Då ska alltså Jaga ligga en längre tid, det börjar bli jobbigt för henne och hon behöver ditt stöd och du ökar avståndet istället".
Det har jag inte ens tänkt på haha.
Om hon piper ska jag låtsas som att det regnar, Lena tror inte att Jaga är medveten om dom pipen, det är ju inga hetspip utan det låter mer som spända stämband som släpper ut luft.
Sen pratade vi lite om Jaga i övrigt.
Det var kul att faktiskt få visa upp MIN hund på träning, för så som hon var idag när vi jobbade, så är hon när jag jobbar själv med henne. Och det var skönt att få höra att hon faktiskt är duktig, går snyggt, orkar jobba och klarar av vissa störningar. Och inte få höra massa fel hela tiden.
Sen pratade vi lite om hur jag ska tänka och lägga upp min träning med en hund som Jaga.
Lena menar på att Jaga är så himla motiverad till att göra rätt och är jag då otydlig eller inte stöttar upp henne så kommer pipen. Och att Jaga är en typisk hund som kommer behöva momentrutiner och att det är bra att snabbt sätta ord på moment/beteenden.
Jag har ju kedjat läggande-inkallning-ställande och där har jag märkt en jätte skillnad på Jaga. Hon VET vad som förväntas.
Så ska jag även tänka på tex platsliggningen. Jag ska tänka ut en punkt där jag vill lägga. Gå fram dit med Jaga vid sidan (inte fotgående) samtidigt som jag peppar henne med rösten. Ställa upp, knäppa loss, lägga platsen, gå tillbaka. Bygga in en trygghet även i platsen.
 
Och sen måste jag hålla koll på Jagas betenden när vi tränar.
När hon blir frustrerad (jag tror hon blev störd av en annan hund, jag valde att gå mot henne så att hon var tvungen att bryta och då blev hon frustrerad) så gör hon vissa saker jag måste hålla koll på hur dom utvecklas.
Hon duttar till mig med nosen på vänstra benet, som en nosdutt, och detta började hon med idag. Jag uppfattar det inte som att hon "markerar" men hon tar ut sin frustration genom att dutta till mig, och det känns som att det lätt kan bli hårdare och hårdare när hennes hjärna går på högvarv.
Plus att hon idag även gick på kopplet och började bita i liknande situationer som ovan.

Det var en riktigt bra träning och Jaga blev väldigt trött när vi kom hem.
Så pass att hon sov nedanför korven på köksbordet...
 


Men ikväll ska vi dit igen, på kurs, med okända hundar.
Det ska bli jätte intressant.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

amandalundwall

Herregud, det är typ bara hund här.

RSS 2.0