Lydnadsdag hos Frida Wallén

Igår var jag och Jaga till Frida ihop med 7 andra ekipage och hade en deldag med lydnad.
Jag berättad mina problem vi stött på i de två senaste tävlingarna och att det var det jag ville fokusera på - att jag tappar henne in på planen, mkt nos och en del attityd.
Och självklart platsen då.
 
Jag blev startnr 1 så jag gjorde precis som vanlgit och tog ut Jaga ur bilen och värmde upp på parkeringen och gick sen in på planen.
Frida skrek efter ca 2 steg att det bara skriker Figge om Jaga. Det enda hon gör är att leta figge, sen att jag är där bak i kopplet det skiter hon i.
Så dels fick jag tänka om vad gäller mina ingångar, vilket kommando jag ska använda (och vad det ska betyda) samt att jag fick lite övningar att kunna ta till.
Jag kommer använda Här som kommer betyda i princip ett fotgående utan krav på kontakt. Samma position med kropp, hon ska sätta sig när jag stannar och hon får absolut inte lukta eller dra i kopplet.
Så nu håller jag på att lära in det men när det är inlärt så jag kan börja ställa krav så kom vi överens om att jag hellre tar i för mkt när jag säger åt henne, och samtidigt tex knäpper med fingret, så att jag på tävling kan knäppa med fingret som en varning om hon börjar flamsa.
Frida sa återigen att hon är en ganska tuff hund att hantera och att jag ständigt måste ha en tumme i ögat och det är ganska skönt att få det bekräftat av någon som faktiskt kan hund, att jag inte har världens lättaste malle.
 
Sen gjorde vi övningar på bordet igen. Det går ut på att du helt enkelt säger åt din hund att vara kvar på borde, sen om den vill sitta, ligga, nosa osv spelar ingen roll men inga tassar får lämna bordet, och jag står en bit bort och bara är. Det tog inte lång tid innan Jaga hoppade ner och efter att ha tagit upp henne och sagt åt henne en gång så höll hon sig men så fort jag gick tillbaka och berömde henne så hon blev busig så började hon igen. Precis som på tävling, när det är bus så är det friheter efteråt.
Nyttig övning!
 
Sen diskuterade vi det här med uppvärmning på tävling och att jag har kvar i bakhuvudet hur hon ska efter allt som rör sig och alla hundar som är i aktivitet, och att det gör att jag inte riktigt släpper loss som Jaga egentligen behöver på uppvärmningen. Jag är ganska dämpad.
Så vi gjorde en kontaktövning som gick ut på att Jaga sitter framför mig, jag har en leksak i händerna framför magen och  håller hon kontakt blir hon skickad (som på skyddet) på ett Japp men tittar hon bort så retar jag henne för att hon missade.
Detta kan jag ju även göra med Jaga kopplad på tävlingsplatsen.
Och då kan jag sätta henne med ryggen mot aktiviteten (tex apellplanen) och göra så på nya ställen för att hon ska komma igång rätt.
 
Sen satte vi nya regler på Lägg dig, som jag använder när jag pausar henne under ett träningspass.
Inget nos, inget gräsätande, ingenting. Hon ska ligga stilla med hakan i luften och bara vara. Hon får gärna titta och ha sig (tittar hon spänt på aktivitet och har koppel på sig så kan jag stå med ryggen mot aktiviteten och lägga ett tryck i halsbandet med kopplets hjälp så att hon måste hålla emot och då tänker "bort från aktiviteten", och att jag blir lugnare ju mer spänd hon blir. Det är ju lätt.. eller inte haha.
 
Vi tittade även på flygande ingångar på plan som jag tror att jag tänker använda mig utav.
Jag gör kontaktleken i princip, vi busar, jag snor leksaken ifrån henne och retar henne, sätter henne ner, går bort några steg medan ekipaget innan mig är på g ut från banan. Jag stoppar ner leksaken i fickan (Jaga sitter fortfarande kvar) och när vi blir inropade så börjar jag gå och säger Här.
Hon gick så jävla bra på detta.
 
Sen pratade vi även om mina leksaker.
Frida menade på att vissa hundar gillar att leka, vissa gillar att kampa men vissa hundar vill ha fighten.
Jaga vill ha fighten ganska ofta.
Hon jämförde det med ett snöbollskrig. Första kastar man lite lätt pudersnö på varandra (leken), sen börjar man rulla snöbollar som kastas ganska så hårt (kamp) och till sist snöpular man varandra (fighten).
Eftersom Jaga vill ha figgen och skyddsärmen så är lek och kamp lite halvbra för henne, men jag har fortfarande inte gett henne något som väger upp det hon letar efter, och jag blir inte så häftig i hennes ögon.
När Frida sa detta så började jag tänka på Jaga när hon är ute på tomten, eller bara när vi tränar och jag belönar.
Jag ger henne en kampleksak som vi kampar lite roligt med (kamp), hon får vinna och springer runt mig och jag klappar händer och piper (lek) och det slutar alltid med att Jaga springer rakt mot mig, stampar av så hon PRECIS missar mig och låter som en björn samtidigt (fight) och tycker hon är ashäftig.
Hon gillar att skrämmas, hon gillar att känna sig häftig samtidigt som hon inte är DUM, men hon gillar den typen av "lek".
Så jag fick helt enkelt göra en ingån,. ställa upp på planen, göra några steg fotgående, belöna med kampleksak och sen fick jag helt enkelt kampa in henne i en buske och vara ganska så hård i leken. Jag ställde på henne en hel del, kampade in henne mellan två staket och belastade henne mycket under kampen så JAG blev häftig i hennes ögon.
Hon var HELT annorlunda efter det. Totalt annorlunda.
Hon såg sig själv som kung (som alltid) men jag var tamefan hennes gud efter det.
Plus att jag ska köpa lite större och mer rejäla leksaker som jag använder så hon får något riktigt ordentligt och häftigt.
 
Sen la vi plats på 5 hundar på slutet.
Jag fick ha koppel på, så jag backade ut till kopplets längd och stog så första minuten och sen backade jag några steg till de resterande två minutrarna. Hon låg så bra. Stilla, lugnt, ögonen blundade ibland, och inte en antydan till något.
Så efter tre minuter gick jag och belönade med godis och mys, och sen fick hon träna på Lägg dig då jag inte ville trigga de andra hundarna genom att gå bort med henne.
Det kändes så skönt att se att hon var helt normal på platsen (sen att jag stog nära hjälpte nog mycket men jag behövde det för mina hjärnspöken) och att jag fått så bra verktyg att använda mig utav i träningen.
 
Plus att Frida berömde vårt fotgående och vår fjärr och sa att jag var så himla bra på detaljer och att fjärren var skitfin! (plus att hon frågade hur jag fått till hennes uppsitt från ligg. FRIDA WALLÉN FRÅGADE MIG HUR JAG FÅTT TILL HENNES UPPSITT FRÅN LIGG!!!)
Så nu är jag glad och tävlingsmotiverad.
 
 
 


Kommentarer
Mamma

Å vad jag har längtat efter att du skulle skriva ett inlägg, sen att dt bara handlar om hund gör liksom ingenting för ni är såå himla duktiga :)

2015-06-05 @ 08:29:49


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

amandalundwall

Herregud, det är typ bara hund här.

RSS 2.0