Jagas utredning

Jag och Jaga var hos veterinären idag och utredde hennes epilepsi.
Vi var helt överens jag och veterinären och vi tyckte och tänkte precis likadant vilket var så himla skönt!

Jagas anfall är milda men framför allt väldigt korta och kommer ganska sällan. Under ett år rör det sig om ca 12 minuters EP-anfall, om hennes anfall inte förändras.
Risken att det är en medfödd hjärnskada är väldigt liten eftersom det är väldigt ologiskt att denna hjärnskada trycker på "rätt knappar" med 2-3 månaders mellanrum. Vad i en ev skada skulle triggas varannan månad?
Så det är uteslutet, vi tänker inte ens magnetröntga.

Att hon skulle fått en hjärnskada under tiden som skapar epilepsi är inte möjligt eftersom hon haft anfall sen valp (då veterinären sa att hennes vinglighet i bakbenen som uppkom två tillfällen förmodligen var en "föreAura" för ett anfall som sen stoppades).

Så inga prover togs då hon är i full kondition, äter och dricker som hon ska, haft anfall hela livet och de är väldigt korta.

Vi diskuterade medicin men både hon och jag var överens om att det INTE är aktuellt för Jaga.
Anledningarna är att det är daglig medicinering i tablettform två ggr/dag. Levern tar tillslut stryk av det. Nästan alla får personlighetsförändringar som visar sig i slöhet, trötthet och att de inte är "lika snabbtänkta" som innan. De "är inte riktigt med i matchen" jämt och det vågar jag inte chansa på och det vill jag heller inte utsätta henne för. Plus att anfallen inte kommer så ofta och så tätt att det stör vår vardag.

Långa anfall kan ge skador på hjärnan pga överhettning, men det finns igen risk för det i Jagas fall pga att anfallen vara i ca två minuter.

Jag ska träna precis som vanligt, jag kan maxa belöningarna och träna som vilken hund som helst, däremot kan jag tänka mig för när det gått ca två månader sen sista anfallet eftersom det förmodligen kommer ett nytt snart. Då kan jag tex träna mer hemma så chansen att hon får ett anfall hemma än i en offentlig miljö är större, för min egna skull.
Och jag ska sluta noja över att det ska komma ett anfall så fort jag tränar för jag VET hur hon beter sig innan ett anfall och jag har ganska lång tid på mig att förbered mig och henne innan hon börjar krampa, från att jag märker att det kommer ett anfall.

Det jag däremot ska ändra på är att jag inte ska röra henne. Jag har alltid haft en hand på henne (och släckt om vi vart inne så det är lugnt omkring henne) men det kan förlänga anfallet.
Veterinären tyckte att jag, när jag ser att hon ska få ett anfall, säga åt henne att sitta eller ligga och sen bara stå tyst rätt upp och ner. Vill jaga resa sig och gå innan hon ramlar "ihop" så får hon göra det för där är hon inte medveten bad hon gör och hon KAN bli aggressiv.
Ingen av oss tjänar på att jag får ett bett tex.

Veterinären kände också att jag hade sån stenkoll på läget och hur hennes anfall vart, att hon var trygg med att släppa oss utan medicinering eller undersökning och det gav mig både självkänsla och trygghet.
Så vi kör på som vanligt, jag har en hund med epilepsi, men shit happens.


Kommentarer
Lotta

Skönt för dig att fått veta lite mer

2015-06-30 @ 22:43:10
AK

Skönt att det går att hantera och att ni slipper medicin. Har du talat om för uppfödaren om hennes epilepsi? Jag tänker på att hon haft valpar och att hennes son nu används i avel? Registreras epilepsi någonstans eller hur kan man som valpköpare få reda på om det finns i linjerna. Vet du hur det funkar?

2015-07-02 @ 19:21:15
Amanda

Svar till AK: Det gick inte att maila till dig så jag svara här.
Det är jätteskönt att det går att hantera och inte krävs medicin, då hade jag nog fått övervägt andra alternativ tyvärr.
Emma och Jonas är informerad om Jagas EP och de står för sin avel så eventuella frågor tas med dom :)
Jag tror inte det registreras någonstans, precis som allergier på hundar, vilket är synd.
Jag är inte så insatt tyvärr.

2015-07-03 @ 13:02:39
Cecilia

Hej hej,
Brukar titta in på din blogg ibland, vill passa på att säga att den är väldigt inspirerande!! Kul när du berättar om din och Jagas träning!
Tråkigt att läsa om Jagas epelepsi, här nedan kommer ett urdrag från vår rasklubbs hemsida dit man kan skicka in just sådan här information.

Registret har varit och är en viktig del inom AfBV. I detta kan Du hitta alla Belgare som någonsin funnits i Sverige.
Dit rapporterades de meriter och eventuella defekter de olika hundarna har vilket gör detta material ovärderligt ur avelssynpunkt.
Detta material kommer nu successivt att föras över i SBKs Lathunden SQL, som ägs av AfBV.
Lathunden är ett komplett register över alla Hundar – Kullar – Uppfödare - Tävling & Prov – Exteriör – Championhundar – Veterinärdata i Sverige.
Det som dock saknas i Lathunden är de eventuella defekter våra Belgare har, som inte registreras i det veterinära sjukdomsregistret. Därför är det ytterst viktigt att fortsätta att skicka in om eventuella defekter på våra Belgare för att kunna följa upp och utvärdera dessa i Lathunden. lathundenoregister@afbv.se


Här nedan är ytterligare en länk till en dansk hemsida som för register över belgiska vallhundar med ep, listan är långt ifrån komplett, och senaste uppdateringen är nog gjord för ett år sedan, men det finns kontaktuppgifter till innehavaren, och såvitt jag vet så har hon inte slutat att jobba med sidan.

http://www.belgian-epilepsy.dk/index.htm

2015-07-06 @ 17:39:26
Cecilia

Lite info från sbk's hemsida om lathunden

http://www.brukshundklubben.se/funktionar/avel-halsa/lathunden/

2015-07-06 @ 17:51:15


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

amandalundwall

Herregud, det är typ bara hund här.

RSS 2.0